Socialna vključenost

Domov / Oznaka: "Socialna vključenost"
Integracija otrok priseljencev

Integracija otrok priseljencev

Mladinski center Dravinjske doline je na OŠ Pod goro izvedel izobraževalni posvet na temo integracije otrok iz drugih govornih območij. Na posvetu so bile predstavljene tudi Urice medkulturnega dialoga na temo migranti in migrantke, ki jih je v sklopu druge nadgradnje projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga, ki jo je sofinaciral Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem, razvil Mladinski svet Občine Slovenske Konjice. Pedagoški kader šole je s pomočjo SWOT analize identificiral prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti, kar se tiče vključevanja otrok priseljencev na osnovni šoli. Največja ovira pri učinkoviti integraciji je nepoznavanje jezika in odsotnost učinkovitega mehanizma ter sredstev za intenzivno učenje slovenskega jezika s prevodom v materni jezik. Na podlagi analize sta bili oblikovani dve dolgoročni strategiji za izboljšanje integracijskega procesa in sicer bo med drugim vzpostavljeno sodelovanje s pripadnico lokalne albanske skupnosti, Hazbije Bytyqi, ki bo povezovalni člen med šolo in priseljenskimi družinami.

Vir in foto: MCDD

V Turčiji o spodbujanju socialne vključenosti

V Turčiji o spodbujanju socialne vključenosti

Decembra 2014 sem se udeležila seminarja v Istanbulu na temo Spodbujanja socialne vključenosti med mladimi. Na seminarju nas je bilo 29 iz 9 različnih držav in različnih starosti. Mešanica kultur na že tako izjemno kulturno mešanem okolju, kjer se prepletata vzhod in zahod je bila izjemna. Udeležba na takem mednarodnem seminarju je vsekakor izkušnja, ki si jo še želim ponoviti, saj sem spoznala ogromno novih ljudi, prijateljev, odkljukala še eno mesto na seznamu mest, ki jih želim obiskati (kljub temu, da v Istanbul še definitivno grem) in se tudi marsikaj naučila. Poleg vseh delavnic, predstavitev, predavanj smo imeli precej časa za obisk tega veličastnega mesta. Organizatorji so nam tu šli precej na roko, saj smo imeli prosti čas, ko je bilo pač lepše vreme. Ravno ti prosti trenutki so bili odlična spodbuda za delo na delavnicah, kjer smo predebatirali vse od socialne izključenosti/vključenosti, različnih družbenih skupin, ki se soočajo s problemom izključevanja, problematike prostovoljstva, naših izkušenj, dobrih praks pa do drugih družbenih problemov v posamezni državi. Nismo pa zgolj teoretizirali, ampak smo se preizkusili tudi v delu na terenu ter preko različnih iger vlog. Med meni osebno najbolj zanimive dobre prakse je vsekakor spadala živa knjižnica, kjer posamezniki iz različnih, tudi marginaliziranih, družbenih skupin delijo svojo življenjsko izkušnjo z vsemi, ki so pripravljeni poslušati. Same smo predstavile Zadrugo za razvoj podeželja Pomelaj, ki zaposluje ranljive družbene skupine, zavod Voluntariat ter še nekaj manjših socialnih podjetij.

Kot kulturologinja in velika ljubiteljica hrane sem v Istanbulu naravnost uživala. En teden je minil še prehitro in vrnitev v mrzlo Ljubljano je bila kar šokantna. Udeležbo na takih seminarjih priporočam vsem, saj lahko pridobiš ogromno, poleg tega pa ne stane dosti, kar je v današnjih časih precej pomemben kriterij.

Zapisala udeleženka Janja Horvat