V Turčiji o spodbujanju socialne vključenosti

Decembra 2014 sem se udeležila seminarja v Istanbulu na temo Spodbujanja socialne vključenosti med mladimi. Na seminarju nas je bilo 29 iz 9 različnih držav in različnih starosti. Mešanica kultur na že tako izjemno kulturno mešanem okolju, kjer se prepletata vzhod in zahod je bila izjemna. Udeležba na takem mednarodnem seminarju je vsekakor izkušnja, ki … Preberi več

Po mednarodne vrtičkarske izkušnje

Mladinski center Dravinjske doline sodeluje s centrom ASHA (Združeno Kraljestvo) v dolgoročnem projektu spodbujanja trajnostnega razvoja ter prenosa “vrtičkarskih” znanj na mlade. Tako se je na tedensko usposablajnje odpravilo že preko 10 mladih… Tu je nekaj njihovih vtisov.

Udeleženka Maruša Kuk:

Marec – ravno pravi čas za enega izmed prelomnih dogodkov, ki se vsako leto ponavljajo v biodinamičnem kmetijstvu – priprava “500”. In nikoli ne bi izvedela zanj, če se ne bi prav v marcu 2015 skupaj s še dvema super puncama iz Slovenije odpravila v Anglijo v ASHA center na seminar o trajnostnem razvoju. Seminar, ki je trajal 7 dni in povezal blizu 10 držav iz vse Evrope, nas je seznanil s trenutnim dogajanjem na področju sprememb v svetu zaradi katerih je nujno, da se ljudje začnemo zavedati pomembnosti “trajnosti” našega sveta in začnemo živeti v skladu s tem. V sklopu tega smo se tako najprej spoznali s problematiko, nato pa z možnimi rešitvami.

Bilo je lepih 7 dni, tekom katerih smo se naučili marsikaj novega, spoznali nove prijatelje in kulture ter si tako spet še malo razširili pogled.

Preberi več

Zakopane niso le za smučarje!

V mesecu marcu sem se na Poljskem udeležila mednarodnega treninga na temo projektnega managementa, ki je bil namenjem mladinskim delavcem (mentorjem, animatorjem, trenerjem) oziroma projektnim managerjem in koordinatorjem, ki se ukvarjajo z mladinskim delom.

Trening je pod okriljem gostiteljske organizacije PARNAS, Center for Scientific and Cultural Iniciatives med 8. in 16. marcem 2015 potekal v mestu Zakopane na Poljskem.

Zakopane je mesto na jugu Poljske. Znano je kot zimsko športno središče – Slovenci ga najverjetneje najbolje poznamo po organizaciji tekmovanja v smučarskih skokih, saj ima mesto poleg smučarskih površin tudi kapacitete za izpeljavo tovrstnih tekmovanj.

Na treningu je sodelovalo 24 udeležencev. Gostiteljsko državo so zastopali štirje udeleženci, prav tako so štirje udeleženci prišli iz Turčije, Italije in Romunije, iz Madžarske in Grčije sta prišla po dva udeleženca, Slovenijo in Mladinski center Dravinjske doline pa sem zastopala jaz.
Organizacije, ki so sodelovale na treningu so:
– Poljska (gostiteljska organizacija) : Center for Scientific and Cultural Initiatives PARNAS
– Hrvaška: Zeleno Drustvo – Udruga za bolje sutra
– Grčija: Heraklion Youth Centre
– Madžarska: Kistarcsa Cultural Association
– Italija: Associazione Mosaico in Citta di Torino
– Poljska: Stowarzyszenie FRUGO
– Romunija: Asociatia EuroDEMOS
– Turčija: Sistem ve Jenerasyon Dernegi in Karahuyuk Mahallesi Ilim Kultur ve Yardimlasma Dernegi
– Slovenija: Mladinski center Dravinjske doline Vodja projekta in trener, ki sta nas spremljala skozi celoten teden sta bila Marcin Księżopolski (Poljska) in Giorgi Kakulia (Gruzija).

Progam treninga je bil zelo pester in dobro načrtovan.

Program je zajemal sedem polnih delovnih dni ter 2 dni, ki sta bila načrtovana kot dan prihoda in odhoda, a hkrati zapolnjena tudi s spoznavno delavnico in predstavitvijo programa ter zadnji dan z evalvacijsko in zaključno delavnico.

Preberi več

Romunija? Resno?

Takole je svojo izkušnjo doživel Dragan: Po izboru Mladinskega centra Dravinjskih doline, smo se štirje člani iz Slovenije odpravili na TC: Social Photography, Cluj Napoca, Romania. Po dolgotrajnem izbiranju načina kako se bomo odpravili oziroma kakšno vrsto prevoza bomo ubrali, smo se odločili za prevoz z avtomobilom. In prišel je dan zgodnjega bujenja, dan spoznavanja … Preberi več

Konferenca v Franciji

Seminar Final DestY-E-Nation (Strasbourg, Francija, 26. – 30. november 2014)

Final DestY-E-Nation je bil tretji in zaključni del projekta ItinirarY-E-N, ustvarjenega z namenom, da bi mladi začeli govoriti o pojmih socialne izključenosti in vključenosti, in skupaj ustvarjali družbo, kjer se vsak posameznik počuti vključenega. To pomeni, da smo stremeli za svetom, kjer vsak mlad človek živi v okolju, ki mu dopušča svobodno izražanje svojega mnenja in svojih idej, ne glede na dejavnike, kot so rasa, spol, spolna usmerjenost, morebitna invalidnost ali druge bolezni…

2014-11-28 14.44.32

V začetku avgusta sem se udeležila druge pripravljalne konference v Gdansku na Poljskem (prva je bila spomladi v Armeniji), kjer smo se seznanili s teoretičnimi pojmi in metodami. Kratek, ampak intenziven seminar v Strasbourgu, kjer smo bili nastanjeni na navdihujoči lokaciji nasproti Evropskega parlamenta, pa je bil namenjen konkretnim dejanjem, pogovorom z evropskimi poslanci in drugimi visokimi uradniki Evropske Unije, in izmenjavi učinkovitih praks za delo z mladimi ljudmi.

Kljub temu, da sem bila med mešano družbo udeležencev iz dvanajstih držav ena izmed najmlajših in najmanj izkušenih na področju dela z mladino, je bilo okolje v Evropskem mladinskem centru odprto za ideje vsakega udeleženca. Poleg veliko praktičnega znanja o socialni izključenosti in vključenosti, sem se naučila ogromno o delovanju evropskih organov, možnostmi mladih za zaposlitev v Strasbourgu in konkretnih problemih izključenosti mladih tako v Franciji kot v celotni Evropski Uniji. Obiskali smo, na primer, nevladno organizacijo La Station, ki si prizadeva za pravice homoseksualcev in transseksualnih oseb. Konkretni problemi gejev in lezbijk, za razrešitev katerih se prostovoljci v La Station borijo, so me pretresli in obenem navdihnili, da se tudi sama začnem prostovoljno udejstvovati na področju zatiranih socialnih skupin. Na družbene probleme ne bi smeli gledati tako splošno, ampak je pomembno, da se osredotočimo na posamezne probleme.

Preberi več

Vključujemo!

Youth Express Network je mreža partnerskih organizacij, socialnih delavcev in mladih, ki si prizadeva za socialno vključenost mladih na lokalnem, regionalnem in evropskem nivoju. Ena izmed osrednjih aktivnosti, s katero YEN širi svoj vpliv in zavest o omenjeni temi, je organizacija neformalnih izobraževanj. Seminar Final DestY-E-Nation je bil zadnja postaja v nizu projekta ItinerarY-E-N, na ta, simbolni vlak na poti do socialne vključenosti pa sem vstopila tudi sama v novembru 2014, na lepi lokaciji European Youth Centra v Strasbourgu.

yen1Najprej je sledila evalvacija prejšnjih dveh srečanj, ki sta potekali v Armeniji in na Poljskem. Debatirali smo o tem, kako najbolje definirati pojem socialne vključenosti in prišli do zaključka, da je sprejemljivo definicijo težko najti, saj je le-ta lahko izključujoča, zato se je bolje osredotočiti na nudenje dejanske pomoči mladim, ki jim je zaradi določenih faktorjev, kot so etnična pripadnost, vera, spolna usmerjenost, invalidnost, preprečeno celovito uživanje pravic. Vsak je predstavil tudi svojo osebno pot, povezano s prizadevanjem za socialno vključenost, in nastal je lep mozaik naših zgodb.

Preberi več