mladinska izmenjava

Domov / Oznaka: "mladinska izmenjava"
Raznolikost na Portugalskem

Raznolikost na Portugalskem

Mladinskem centru Dravinjske doline so mladim iz Slovenskih Konjic in Hranic (Češka) v okviru medkulturnega večera predstavili program Erasmus+ in rezultate mladinske izmenjave »Beauty lies in diversity« na Portugalskem. Nadaljuj >>

Projekt YouMARK; Mladi v Makedoniji o trajnostnem razvoju

Projekt YouMARK; Mladi v Makedoniji o trajnostnem razvoju

V Strugi, ob Ohridskem jezeru je med 20. septembrom in 1. oktobrom potekala mednarodna mladinska izmenjava z naslovom YouMARK: srečanje mladinskih voditeljev za trajnostni razvoj. Projekta so se udeležili mladinski delavci, predstavniki razvojnih agencij in nevladnih organizacij iz 14. držav. Gostujoča organizacija je bila Marketing Gate iz Skopja, ki je poskrbela za super nastanitev in organizacijo projekta. Na projektu so sodelovali predstavniki iz Slovenije, Makedonije, Avstralije, Kazahstana, Kirgizistana, Gane, Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Poljske, Italije, Turčije in Grčije. Slovenijo sta na projektu predstavljala Konjičana Jernej Pliberšek in Jure Jevšenak iz Mladinskega centra Dravinjske doline. Tema projekta je bil  trajnostni razvoj.  Udeleženci so spoznali osnovna načela, po katerih naj bi potekal trajnostni razvoj v prihodnje. Zaradi raznolikosti udeležencev, saj so prihajali iz 4 različnih kontinentov, so potekale zanimive debate in delavnice povezane z trajnostnim razvojem. Velik poudarek na projektu je bila okoljska ozaveščenost, ter kako izboljšati gospodarsko in družbeno okolje v prihodnje. Tudi zadnje čase precej aktualna vprašanja o beguncih in selitvah so se dotaknili. Mladinski delavec Jernej Pliberšek je predstavil probleme mladih v Sloveniji povezanimi z dnevnimi selitvami, »begom možganov« v tujino in vračanju mladih nazaj na podeželje, kar je svojevrsten fenomen v Sloveniji.

Vsi udeleženci so tudi predstavili svojo državo, mesto in organizacijo iz katere prihajajo. Po predstavitvi Mladinskega centra Dravinjske doline in Slovenskih Konjic so bili drugi udeleženci navdušeni. Veliko jih je tudi pripomnilo, da bodo obiskali »majhen kraj pod Konjiško goro«.

Na srečanju so mladi iz različnih kultur predvsem iskali dolgoročne rešitve za trajnejši in boljši razvoj širše družbe. Zanimivi predavatelji so priredili odlično sproščeno vzdušje med udeleženci. Predavali so o ekonomiji, socialnih omrežjih, ekologiji. Na različne tematike so potekale tudi delavnice, kjer so mladi udeleženci  pridobivali nova znanja s pomočjo neformalnih metod učenja. Bivali so v neposredni bližini Ohridskega jezera in tako so lahko vsak dan občudovali lepote Ohrida in bližnjega kraja Struge. Med udeleženci različnih kultur so se v času projekta ustvarile dobre prijateljske vezi, ki bodo veliko pripomogle k sodelovanju mladih v prihodnosti. Več slik lahko najdete tukaj.

Izmenjava: izobraževanje o človekovih pravicah in demokratičnih vrednotah

Izmenjava: izobraževanje o človekovih pravicah in demokratičnih vrednotah

Med 24.1. in 31.1.2016 bo v Ankari v Turčiji potekala mednarodna mladinska izmenjava. Mladinska izmenjava je namenjena mladim, starim med 15 in 25 let.

Tema mladinske izmenjave so človekove pravice, spodbujanje aktivnega državljanstva pri mladih, državljanske pravice in zavedanje le teh. Debata bo tekla tudi o zakonih, enakosti, pravičnosti, diskriminaciji in demokraciji.

Stroške nastanitve in prevoza krije organizator.

Kdaj? 24.1. – 31.1. 2016.
Kje? Ankara, Turčija.
Kdo? 4 mladi, aktivni, željni novih dogodivščin in znanj (15-25 let) in 1 mladinski delavec.

Za prijavo in več informacij piši na: laura.krancan@mcdd.si.

Mladinska izmenjava na Cipru

Mladinska izmenjava na Cipru

Konec meseca julija se je ekipa iz Slovenskih Konjic vrnila iz mladinske izmenjave na Cipru. Sedem izbrancev iz strani Mladinskega centra Dravinjske doline je devet dni sodelovalo na mednarodnem projektu pod naslovom “Every human has rights”. Na projektu so spoznavali kulturo iz devetih evropskih držav,  problematiko človekovih pravic, obiskali večja mesta na otoku in si ogledali njihove znamenitosti. Za zaključek so posneli tudi videospot, na katerem so se predstavile vse sodelujoče države.

skupinska slovenija

Pre visit – All human has rights – Ciper

Pre visit – All human has rights – Ciper

Mladinski center Dravinjske doline, v mesecu juliju pošilja šest mladih na mladinsko izmenjavo v prijetno vasico Agros, ki se nahaja v srcu otoka Ciper, katero organizira organizacija Youth Dynamics iz Cipra. Udeleženci bodo sedem dni sodelovali na projektu, katerega tema je promocija človekovih pravic in osveščanje udeležencev o evropskem državljanstvu in njihove vloge v razvijanju človekovih pravic.

V sredini meseca aprila se je že odvilo tridnevno srečanje osmih mladinskih voditeljev, kateri so si ogledali kraj kjer bo potekala mladinska izmenjava in uskladili program projekta.

Agros je turistično zelo priljubljena vas, ki je zgrajena na nadmorski višini 1100m na gorovju Troodos, ki je oddaljeno 45 minut vožnje severozahodno od glavnega mesta Nicosia. Vas ima približno tisoč stanovalcev a kljub majhnemu številu prebivalcev premore svojo gimnazijo, zdravstveni dom, policijsko postajo, številne hotele itd.

Mladinske izmenjave, ki bo potekala od 18. do 25. julija se bo udeležilo 60 predstavnikov, starih med 18 in 24 let iz osmih evropskih držav (Ciper, Slovenija, Makedonija, Italija, Grčija, Romunija, Hrvaška in Bulgarija).