Krepitev kompetenc

Domov / Oznaka: "Krepitev kompetenc"
V Turčiji o spodbujanju socialne vključenosti

V Turčiji o spodbujanju socialne vključenosti

Decembra 2014 sem se udeležila seminarja v Istanbulu na temo Spodbujanja socialne vključenosti med mladimi. Na seminarju nas je bilo 29 iz 9 različnih držav in različnih starosti. Mešanica kultur na že tako izjemno kulturno mešanem okolju, kjer se prepletata vzhod in zahod je bila izjemna. Udeležba na takem mednarodnem seminarju je vsekakor izkušnja, ki si jo še želim ponoviti, saj sem spoznala ogromno novih ljudi, prijateljev, odkljukala še eno mesto na seznamu mest, ki jih želim obiskati (kljub temu, da v Istanbul še definitivno grem) in se tudi marsikaj naučila. Poleg vseh delavnic, predstavitev, predavanj smo imeli precej časa za obisk tega veličastnega mesta. Organizatorji so nam tu šli precej na roko, saj smo imeli prosti čas, ko je bilo pač lepše vreme. Ravno ti prosti trenutki so bili odlična spodbuda za delo na delavnicah, kjer smo predebatirali vse od socialne izključenosti/vključenosti, različnih družbenih skupin, ki se soočajo s problemom izključevanja, problematike prostovoljstva, naših izkušenj, dobrih praks pa do drugih družbenih problemov v posamezni državi. Nismo pa zgolj teoretizirali, ampak smo se preizkusili tudi v delu na terenu ter preko različnih iger vlog. Med meni osebno najbolj zanimive dobre prakse je vsekakor spadala živa knjižnica, kjer posamezniki iz različnih, tudi marginaliziranih, družbenih skupin delijo svojo življenjsko izkušnjo z vsemi, ki so pripravljeni poslušati. Same smo predstavile Zadrugo za razvoj podeželja Pomelaj, ki zaposluje ranljive družbene skupine, zavod Voluntariat ter še nekaj manjših socialnih podjetij.

Kot kulturologinja in velika ljubiteljica hrane sem v Istanbulu naravnost uživala. En teden je minil še prehitro in vrnitev v mrzlo Ljubljano je bila kar šokantna. Udeležbo na takih seminarjih priporočam vsem, saj lahko pridobiš ogromno, poleg tega pa ne stane dosti, kar je v današnjih časih precej pomemben kriterij.

Zapisala udeleženka Janja Horvat

Po mednarodne vrtičkarske izkušnje

Po mednarodne vrtičkarske izkušnje

Mladinski center Dravinjske doline sodeluje s centrom ASHA (Združeno Kraljestvo) v dolgoročnem projektu spodbujanja trajnostnega razvoja ter prenosa “vrtičkarskih” znanj na mlade. Tako se je na tedensko usposablajnje odpravilo že preko 10 mladih… Tu je nekaj njihovih vtisov.

Udeleženka Maruša Kuk:

Marec – ravno pravi čas za enega izmed prelomnih dogodkov, ki se vsako leto ponavljajo v biodinamičnem kmetijstvu – priprava “500”. In nikoli ne bi izvedela zanj, če se ne bi prav v marcu 2015 skupaj s še dvema super puncama iz Slovenije odpravila v Anglijo v ASHA center na seminar o trajnostnem razvoju. Seminar, ki je trajal 7 dni in povezal blizu 10 držav iz vse Evrope, nas je seznanil s trenutnim dogajanjem na področju sprememb v svetu zaradi katerih je nujno, da se ljudje začnemo zavedati pomembnosti “trajnosti” našega sveta in začnemo živeti v skladu s tem. V sklopu tega smo se tako najprej spoznali s problematiko, nato pa z možnimi rešitvami.

Bilo je lepih 7 dni, tekom katerih smo se naučili marsikaj novega, spoznali nove prijatelje in kulture ter si tako spet še malo razširili pogled.

Nadaljuj >>

V Slovenskih Konjicah o priložnostih socialnega podjetništva za mlade

V Slovenskih Konjicah o priložnostih socialnega podjetništva za mlade

Konference se je udeležil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, ki je pristojen za področje socialnega podjetništva. Kot je dejal, je vlada v koalicijski pogodbi zelo močno podprla spodbujanje razvoja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije, saj se je to področje v drugih državah EU prav v času gospodarske krize izkazalo kot tisto, ki je manj odpuščalo, bilo veliko bolj vzdržno na posledice krize, v kar nekaj primerih pa je celo dodatno zaposlovalo.

Predvsem področje javnih del, s katerimi si socialna podjetja v veliki meri pomagajo, je trenutno na lokalni ravni zelo na prepihu, saj marsikatera občina zaradi pomanjkanja denarja razmišlja o zmanjšanju sredstev. V Mariboru so po nedavni objavi zaskrbljujočega stanja mestnih financ razmišljali celo o popolni ukinitvi sofinanciranja.

“Maribor je letos spomladi najbolj proaktivno pristopil k podpori programov javnih del. Res je, da so nedavno napovedali ukrepe, ki so bili po moji oceni zelo nepremišljeni, zato sem vesel novih informacij, da so si premislili in te programe vendarle podprli,” je dejal Slapnik in dodal, da bodo tako omogočili nadaljnji razvoj 25 socialnih podjetij in s tem ohranitev več kot 80 delovnih mest.

Sicer pa se po Slapnikovih besedah še veliko večji potencial skriva v razvoju socialnih podjetij, ki ne bodo potrebovala trajnih subvencij. To velja za številne aktivnosti na področju prehranske in energetske samooskrbe na lokalni ravni in vzpostavljanje različnih storitvenih dejavnosti, kjer so priložnosti za trajno zaposlovanje.

“Na ravni EU socialno podjetništvo zagotavlja 6,5 odstotka vseh delovnih mest, medtem ko je v Sloveniji teh delovnih mest le za slab odstotek. Potenciala je za vsaj 50.000 delovnih mest, ki so lahko povsem samovzdržna,” je še dodal Slapnik in s tem povedal, da je Slovenija na tem področju povsem pri repu, medtem ko so Italija, Španija ali Velika Britanija že na desetih odstotkih po številu delovnih mest.

Direktorica konjiškega mladinskega centra Neža Pavlič, je predstavila projekt Kreaktor, katerega ključni rezultat je po njenem vzpostavitev kreativnega laboratorija, ki povezuje mlade aktivne na področju razvoja socialnega podjetništva, zadružništva in kreativnih industrij v lokalno coworking skupnost.

“Takšen laboratorij bo v sodelovanju z drugimi deležniki v lokalni skupnosti, zagotavljal podporno okolje in storitve, ki bodo usmerjeni k vzpostavljanju novih socialnih podjetij in mladinskih zaposlitvenih zadrug, v katerih bodo mladi pridobivali potrebne zaposlitvene kompetence in si kreirali dostojna delovna mesta,” je povedala Pavličeva.

Več o Kreaktorju najdeš tukaj.