sovražni govor

Domov / Oznaka: "sovražni govor"
Poziv javnosti: Ničelna toleranca do sovražnega govora

Poziv javnosti: Ničelna toleranca do sovražnega govora

Mediji in družbena omrežja so polna zgodb o največji begunski krizi po 2. svetovni vojni. Čez Sredozemsko morje in preko Balkana v Evropo vsak dan prihaja na tisoče ljudi. Vsak izmed njih s seboj nosi drugačno zgodbo. Vse pa imajo skupen imenovalec. Da bi preživeli, jim ni preostalo drugega, kot da zapustijo domove, državo, svojce in zbežijo. Upanje in nov začetek iščejo v Evropi.

Številni posamezniki in organizacije beguncem pomagajo na različne načine (s hrano, oblačili, zdravili, prebivališči, itd.). Obstaja pa tudi veliko ljudi, ki kljub vsemu, kar se dogaja, ostajajo ravnodušni in nezainteresirani. Takšna drža sicer ne prispeva k izboljševanju položaja ali iskanju rešitev, a obenem tudi ne povečuje problema. Kar pa ne velja za tiste, ki preko različnih kanalov širijo sovražni govor in netijo nestrpnost do beguncev. Takšni primeri se pojavljajo povsod po Evropi, ponekod se je nestrpnost manifestirala celo v požiganje azilnih domov. Žal se tudi v Sloveniji pojavljajo primeri sovražnega govora do beguncev. Pri tem ne gre samo za najbolj izpostavljen(e) primer(e), ko se je pozivalo k streljanju na begunce na naših mejah, ampak tudi za številne komentarje na družbenih omrežjih, na spletnih portalih in izven spleta.

V imenu nacionalne koordinaciji gibanja Ne sovraži, ki je del vseevropskega gibanja No Hate Speech Movement, pozivamo vse, da si ne zatiskamo oči pred sovražnim govorom. Zanj mora veljati ničelna toleranca. Opozarjajmo, komentirajmo, nasprotujmo manipulacijam in sovražni govor tudi prijavimo ustreznim institucijam. V koordinaciji pa podpiramo tudi poziv Sveta za odziv na sovražni govor, ki je pred dnevi pozval k bolj odgovorni javni razpravi o migracijah. Sovraštvo, v kakršnikoli obliki, še nikoli ni rešilo ničesar, ampak je vedno vodilo do še večjih problemov.

 

Sovražni govor – Kako ga prepoznati in kako ukrepati? (video)

Sovražni govor lahko prijavite na:

– No Hate Speech Watch – http://www.nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch

– Spletno oko – http://safe.si/spletno-oko

 

Za vprašanja ali pojasnila smo na voljo na elektronskem naslovu tina.hocevar@mss.si ali na pr@mss.si.

Nacionalna koordinacija gibanja Ne sovraži:

 • Dijaška organizacija Slovenije
 • Društvo Appareo
 • Legebitra
 • MC Brežice
 • MC Dravinjske doline
 • MISC Infopeka
 • Mreža MaMa
 • Mladinski svet Slovenije

Prijavna točka Spletno oko:

 • ŠKUC
 • Študentska organizacija Slovenije
 • Urad RS za mladino
 • Zavod Akson2020
 • Zavod MISSS
 • Zavod Mobin
 • ZPTM Brežice

Nacionalna koordinacija gibanja Ne sovraži je nastala ob pričetku kampanje No Hate Speech Movement, ki je nastala in se izvajala pod okriljem Sveta Evrope. Po zaključku se je kampanja spremenila v gibanje, ki nadgrajujejo aktivnosti in procese kampanje. Koordinacija je zadolžena za izvajanje in usklajevanje aktivnosti kampanje oz. gibanja v Sloveniji. Vodi jo Mladinski svet Slovenije.

Koalicija proti sovražnemu govoru

Koalicija proti sovražnemu govoru

Mladinski center Dravinjske doline je član Koalicije nevladnih organizacij proti sovražnemu govoru, ki je nacionalna mreža organizacij, ki se na različne načine odzivajo na sovražni govor.

Svet za odziv na sovražni govor  je bil ustanovljen v okviru projekta »Z (od)govorom nad sovražni govor«. Deluje kot samostojno in neodvisno telo.

Njihovi splošni cilji so naslednji:

 1. Zmanjšanje razširjenosti sovražnega govora v Sloveniji.
 2. Opolnomočenje ranljivih skupin.
 3. Spodbujanje  aktivnega  državljanstva.

Svet za odziv na sovražni govor  je v obdobju med 18. marcem in 23. junijem 2015 prejel oziroma obravnaval devet novih pobud/primerov, vendar se je za javni odziv odloči glede na že predstavljena pojasnila. Nekatere od prispelih pobud so tudi vsebovale premalo podatkov za obravnavo in se zavrnejo oziroma se njihova obravnava prenese v kasnejše obdobje, ko se bo omogočilo zbiranje potrebnih informacij in podatkov.

Primer odziva na sovražni govor:

-Izjava Slavoja Žižka

 

Več o projektu in kako prijaviti sovražni govor, najdeš na njihovi spletni strani.

Svet za odziv na sovražni govor sestavljajo:

Mitja Blažič

Zlatan Čordić – Zlatko
Ciril Horjak – dr. Horowitz
Metka Mencin Čeplak, podpredsednica Sveta
Lija Mihelič
Brankica Petković
Nataša Pirc Musar, predsednica Sveta
Jernej Rovšek, podpredsednik Sveta
Lea Širok