Vinske vibracije 2015

Mladinski center Dravinjske doline v Slovenskih Konjicah v letu 2015 pripravlja projekt Vinske vibracije. Vinske vibracije so zastavljene, da na neformalen način mladi in vsi zainteresirani pridobijo znanja iz vinogradniškega in vinskega področja. V sodelovanju z zavodom SloVinoin Vinogradniško vinarskim društvom Slovenske Konjice smo se odločili, da bomo v letu 2015 poudarek v našem programu dali tudi temu področju – ozaveščanje mladih o kulturi pitja vina.

MAREC

Nepogrešljiva penina

28.3. v prireditveni dvorani Patriot

Dogodek namenjen spoznavanju penin – strokovna predstavitev metod nastajanja penine (vodi enolog), postrežba penine in primerna temperature postrežbe. Uvodna predstavitev vsakega vina iz strani vinarja/vinarke, degustacija z degustacijskimi listi, spajanje hrane in penine.

MAJ

Spoznavanje kleti Zlati Grič in golfa

23.5. Vinska klet Zlati grič in vadbišče za golf

Ogled kleti s strokovnim vodstvom. Vpogled v delo v kleti – od grozdja do vina v steklenici. Spoznajo se vsi procesi. Obišče se golf vadbišče in predstavi povezava golfa v Slovenskih Konjicah in vinogradov. Sledi možnost vadbe na igrišču ter nato druženje ob zanimivem programu. V sodelovanju z Srednjimi, višjimi ter strokovnimi šolami za gostinstvo in turizem bomo pripravili izziv priprave ustrezne jedi za vina, ki jih bomo izbrali skupaj z  Vinskimi svetovalci Slovenije. Priprava in postrežba ter druženje bo potekalo v živo v prelepem ambientu Zlatega Griča, golf igrišča ob glasbeni spremljavi.

JUNIJ

Strokovna ekskurzija z udeleženci v eno izmed sosednjih vinorodnih dežel – Posavje/Primorska

AVGUST

Pinky night – Rose

29.8. Terasa Patriot

Posebnost med vini – rose. Spoznavanje rose vina in penin ter predstavitev načina pridelave roseja. Senzorika in postrežba.  Spoznavanje tudi rose vin iz tujine, za primerjavo.

Priprava posebnega tematskega menija za rose vina in penine kot tudi spajanja s čokolado.

Rose večer bo zaokrožil stand up komik ter akustična glasba.

NOVEMBER

Martinovanje

14.11. v prireditveni dvorani Patriot

Od vinograda do kleti – predstavitev postopka trgatve, stiskanja grozdja, skladiščenje mošta, seznanitev s kemijskimi procesi. Degustacija novega vina. Lokalno obarvan dogodek, kjer bomo sodelovali z Društvom kmetic Zarja in z Vinogradniško vinarskim društvom Slovenske Konjice.

Da bo dogodek še bolj pester, bomo v sodelovanju z DSŠ (Društvo svetega špricerja) pripravili degustacijo in mini tekmovanje/izbor vin ter mineralnih vod, ki so primerne za špricer.

Na dogodku bo tako potekal boj med vinskimi hišami Pullus, P&F, Zlati Grič ter mineralnimi vodami Radenska ter Jamnica.

Kulinarika se bo vrtela v smeri domačih dobrot klasičnega martinovanja, večer pa zaključil z glasbenimi gosti.

DECEMBER

Velika vina leta 2014

19.12. v prireditveni dvorani Patriot

Na podlagi v ocenitev vin, ki bodo potekala v Sloveniji v letu 2015, se bo pripravil izbor t.i. velikih vin leta 2014 in se bo tako dala priložnost, da udeleženci brezplačno spoznajo vina z najboljšimi ocenami in tako na podlagi že osvojenega znanja dodobra dobijo občutek za prepoznavanje vin in umeščanje v določen kakovostni razred. Prav tako dodobra spoznajo načine postrežbe in prepoznajo primerno spajanje kulinarike z vini.

Vse udeležence čaka manjši preizkus znanj, ki so jih osvojili skozi leto in pa izvrstna kulinarika, ki jo bomo obarvali kako drugače kot praznično, z delavnico o pogrinjkih ter predlogi menijev, kot se za konec leta spodobi.

Sodelovanje s šolami in sodelujočimi za nagrado “ZLATA SERVIETKA” za osnutek in pripravo slavnostnega menija  praznovanja mladih.