Ustvarjalne zimske počitnice

V sklopu projekta Socio – večgeneracijski center smo med zimskimi počitnicami izvedli tridnevno Zimsko šolo kreativnosti, ki je potekala v duhu zimskih praznikov in navad. V ponedeljek so mladi spoznavali pomen slovenskega kulturnega praznika in delo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ročne spretnosti so preizkusili med ustvarjanjem inštrumentov, ki so jim pomagali pri predstavitvi zanimivih zgodb, nastalih na podlagi izbranih Prešernovih pesmi.

Drugi dan smo se z mladimi pogovarjali o zimskih praznikih in navadah. Spoznali so eno izmed najstarejših obrti – lectarstvo in se tudi sami preizkusili v izdelavi medenjakov. Izdelali so tudi tradicionalno pustno masko – škoromata in s tem prispevali k odganjanju zime.

Sreda je bila športno obarvana, v okviru destincijskega dne Rogla – Pohorje smo se odpravili na pohod do Treh križev.

V četrtek in petek smo združili moči z Večgeneracijskim centrom Zreče, kjer so prav tako potekale različne aktivnosti za mlade v okviru Šole kreativnosti Zreče. Tako so med drugim izdelali nosilne vrečke iz blaga in negovalno kremo za obraz ter si ogledali lutkovno predstavo ”Žogica nogica’‘, se preizkusili v predelavi Prešernovih pesmi in izdelavi škoromata. (N. K.)

 

Več fotografij najdete tukaj:

  1. dan Zimske šole kreativnosti
  2. dan Zimske šole kreativnosti
  3. dan Šole kreativnosti Zreče
  4. dan Šole kreativnosti Zreče