Šola za župane

Mladinski center Dravinjske doline je v okviru projekta Regionalno stičišče Novus izvedel posvetovalno srečanje v okviru vseslovenske aktivnosti Šola za župane. Na srečanju so o štirih pomembnih tematikah z županskimi kandidati in kandidatkami ter kandidati različnih list iz savinjske regije razpravljali mladi iz Gimnazije Slovenske Konjice, Kluba dijakov Dravinjske doline, Kluba študentov Dravinjske doline in Mladinskega sveta Občine Slovenske Konjice (MSOSK). Nekateri mladi so se posveta udeležili v sklopu projekta Mladi odločevalci, ki ga v sklopu kampanje Partycipiraj Mladinskega sveta Slovenije izvaja MSOSK.

Aktivnost je bila organizirana po metodi »Svetovna kavarna«, v sklopu katere so se mladi in odločevalci po skupinah posvetovali o kulturi mladih, aktivni participaciji, zaposlovanju mladih in socialnem vključevanju ranljivih ciljnih skupin. Rezultat posveta so bili predlogi ukrepov za izboljšave na področju vsake teme. Kandidati in kandidatka so bili ob zaključku posveta povabljeni, da predloge ukrepov vključijo v svoje volilne programe. Namen aktivnosti Šole za župane je bil s tem dosežen – med odločevalci in civilno družbo se je vzpostavil dialog, ki omogoča soustvarjanje skupnosti, v kakršni si želimo živeti. Če bo s sodelovanjem prišlo do dobrih rešitev za lokalne izzive, se bo sčasoma lahko povrnilo tudi zaupanje ljudi v politiko.

Projekt Regionalno stičišče Novus sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. (K. K.)