Projekt YouMARK; Mladi v Makedoniji o trajnostnem razvoju

V Strugi, ob Ohridskem jezeru je med 20. septembrom in 1. oktobrom potekala mednarodna mladinska izmenjava z naslovom YouMARK: srečanje mladinskih voditeljev za trajnostni razvoj. Projekta so se udeležili mladinski delavci, predstavniki razvojnih agencij in nevladnih organizacij iz 14. držav. Gostujoča organizacija je bila Marketing Gate iz Skopja, ki je poskrbela za super nastanitev in organizacijo projekta. Na projektu so sodelovali predstavniki iz Slovenije, Makedonije, Avstralije, Kazahstana, Kirgizistana, Gane, Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Poljske, Italije, Turčije in Grčije. Slovenijo sta na projektu predstavljala Konjičana Jernej Pliberšek in Jure Jevšenak iz Mladinskega centra Dravinjske doline. Tema projekta je bil  trajnostni razvoj.  Udeleženci so spoznali osnovna načela, po katerih naj bi potekal trajnostni razvoj v prihodnje. Zaradi raznolikosti udeležencev, saj so prihajali iz 4 različnih kontinentov, so potekale zanimive debate in delavnice povezane z trajnostnim razvojem. Velik poudarek na projektu je bila okoljska ozaveščenost, ter kako izboljšati gospodarsko in družbeno okolje v prihodnje. Tudi zadnje čase precej aktualna vprašanja o beguncih in selitvah so se dotaknili. Mladinski delavec Jernej Pliberšek je predstavil probleme mladih v Sloveniji povezanimi z dnevnimi selitvami, »begom možganov« v tujino in vračanju mladih nazaj na podeželje, kar je svojevrsten fenomen v Sloveniji.

Vsi udeleženci so tudi predstavili svojo državo, mesto in organizacijo iz katere prihajajo. Po predstavitvi Mladinskega centra Dravinjske doline in Slovenskih Konjic so bili drugi udeleženci navdušeni. Veliko jih je tudi pripomnilo, da bodo obiskali »majhen kraj pod Konjiško goro«.

Na srečanju so mladi iz različnih kultur predvsem iskali dolgoročne rešitve za trajnejši in boljši razvoj širše družbe. Zanimivi predavatelji so priredili odlično sproščeno vzdušje med udeleženci. Predavali so o ekonomiji, socialnih omrežjih, ekologiji. Na različne tematike so potekale tudi delavnice, kjer so mladi udeleženci  pridobivali nova znanja s pomočjo neformalnih metod učenja. Bivali so v neposredni bližini Ohridskega jezera in tako so lahko vsak dan občudovali lepote Ohrida in bližnjega kraja Struge. Med udeleženci različnih kultur so se v času projekta ustvarile dobre prijateljske vezi, ki bodo veliko pripomogle k sodelovanju mladih v prihodnosti. Več slik lahko najdete tukaj.