PRILOŽNOST ZA SLOVENSKE ABSOLVENTE V NEMČIJI

Vas je med mladimi Konjičani kaj navdušencev nad spoznavanjem nemškega parlamentarnega sistema in ste dobri govorci nemškega jezika? Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol, iz Slovenije pa se lahko do 30. junija 2018 prijavijo trije štipendisti.

Štipendisti bodo lahko spoznali nemški parlamentarni sistem v teoriju in praksi. Program bodo izvedle tri univerze v Berlinu, začel pa se bo 1. marca in končal 31. julija 2019. Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob začetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo ca. 120 oseb iz 42 držav. Prvo izbiro bo izvedlo nemško veleposlaništvo, zaključni izbirni razgovori pa bodo potekalo pred nemško komisijo.

Udeleženci bodo deležni mesečne štipendije, lahko bodo brezplačno bivali v študentskem domu in imeli povrnjene stroške prevoza v Berlin in domov. Na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta http://www.bundestag.de/ips lahko interesenti med regionalno specifičnimi informacijami v zvezi z IPS najdejo obrazce za prijavo in osebnostne vprašalnike kakor tudi druge informacije.