Poletna šola kreativnosti 2015

Tudi letos v je  Mladinskem centru Dravinjske doline potekala  Poletna šola kreativnosti, ki je namenjena najmlajšim. Tako je bilo v zadnjih dveh tednih v avgustu, na Žički 4a  v Slovenskih Konjicah, zelo pestro. Dvajset mladih nadebudnežev starih od 6 do 11 let je preko zanimivih iger in animacij aktivno spoznavalo lokalno okolje. Za otroke so skrbeli animatorji in prostovoljci iz Mladinskega centra Dravinjske doline. V ponedeljek so otroke obiskale punce iz Frizerskega in kozmetičnega studia B iz Loč, ki so poskrbele za nove pričeske otrok, tudi za pravo masažo je bilo poskrbljeno. V torek so se s pomočjo animatorjev Mladinskega centra Dravinjske doline in predstavnikom Društva likovnikov Slovenske Konjice, sprva  preizkusili v barvanju in risanju na plakate, s katerimi so pozneje »oblekli » stebričke po Starem trgu in tako poživeli sicer boj kisel dan. Bili so tudi na Območnem združenju Rdečega križa Slovenske Konjice, kjer so se otroci  naučili kako ukrepati ob različnih poškodbah in nesrečah. Tudi za glasbila so poprijeli in na glasbenih delavnicah skupaj z animatorji sestavili prave skladbe z zanimivimi besedili. Z Retrobjbo so se učili spretnosti šivanja. Iz starih pisanih oblačil so izdelali prikupne živalce za malčke. Igračke se  prodajajo pri Retrobjbi  in denar bo šel v roke društvu Glas živali, ki skrbijo za zapuščene in zavržene živali. Omenjeno društvo je tudi obiskalo prostore Mladinskega centra Dravinjske doline, kjer so otrokom predstavili njihovo delo z živalmi, ki so ostali brez lastnikov. Obiskali so tudi Splošno knjižnico Slovenske Konjice in dom Kulture Slovenske Konjice, kjer so videli da se najde marsikaj zanimivega v konjiškem » hramu kulture«.  Vmes so se še ustavili pri Studiu Fakin. Tukaj so se spoznali z osnovami fotografije in  nastalo je par zanimivih skupinskih slik udeležencev  Poletne šole kreativnosti.

V drugem tednu so bili na obisku pri konjiških gasilcih, kjer so obiskali Muzej gasilstva Dravinjske doline. Sledilo je tudi seveda obvezno slikanje z gasilskimi tovornjaki in preizkušaje siren. Bili so tudi na konjiškem Starem gradu, kjer so raziskovali ruševine nekdaj mogočnega gradu ter ustvarjali zastave in grbe »konjiških starih vitezov«. V torek so, s pomočjo Erika Vodenika iz Društva Likovnikov  in fotografov Slovenskih Konjic, ustvarili sredi  Starega trga pravcato mesto na vodi.  Otroci so naredili hišice iz škatel in kartona, jih lepo pobarvali in okrasili ter postavili na fontano sredi trga. Zraven so dodali še  ladjice iz papirja in nastalo je pravo miniaturno mesto na vodi. Obiskali so tudi Rdeči križ Slovenije Območno združenje Slovenske Konjice, kjer so se seznanili  tudi z manj  prijetnimi temami.  Ogledali so si skladišča, kjer zbirajo hrano, oblačila in pohištvo za socialno šibke. Tako so okrepili čut za najšibkejše. Z Retrobjbo so se tudi učili šivanja, kjer so zopet ustvarili prikupne živalce, ki se prodajajo pri Retrobjbi.  V petek  je bilo na vrsti Društvo tabornikov Rod belega konja. S pomočjo dveh tabornikov  so se naučili kako zakuriti ogenj na prostem, kako hitro in učinkovito postaviti šotor ter drugih veščin, ki jih obvladajo taborniki. Pred koncem Poletne šole kreativnosti  so še obiskali Štorkljino hišo, kjer so imeli skupne delavnice z  otroci, ki tam preživljajo počitnice.

Levji delež, da je Poletna šola kreativnosti uspela, gre pripisati prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi aktivnih počitnic za najmlajše in seveda poskrbeli tudi za varstvo otrok. Prostovoljci so  tako  pridobili veliko dragocenih izkušenj pri delu z otroki, spoznali veliko novih ljudi in seveda se tudi zabavali pri delu. Vzajemno delo med mladinskimi delavci in prostovoljci se je pokazalo za uspešno. Prostovoljno delo ima velik pomen za razvoj in prihodnost družbe.  V današnjem času je predvsem pomembno spodbujanje prostovoljnega dela, saj se tako uvajajo v delo in tako pridobijo izkušnje, ki še kako prav pridejo pri iskanju prve zaposlitve, saj danes pri bodočih delodajalcih velja načelo »več znaš, več veljaš«.

Osnovni namen vseh aktivnosti je bil približanje dela z otroki prostovoljcem in mladinskim delavcem za pridobitev novih kompetenc in uvajanje  posameznikov v prostovoljno delo. Prostovoljci so tako pomagali pri zahtevnejših in tudi pri osnovnih opravilih kot je npr. varstvo otrok. Aktivno so sodelovali pri pripravi delavnic in pri izdelavi seznama aktivnosti, ter pri organizaciji različnih aktivnosti s pomočjo animatorjev Mladinskega centra Dravinjske doline in drugimi zunanjimi sodelavci iz lokalne skupnosti. S tem delom so si prostovoljci  pridobili veliko organizacijskega znanja in kompetenc. Prostovoljni delavci so zaslužni, da neprofitne organizacije uspešno delujejo, saj gre za sodelovanje med zaposlenimi in prostovoljci. Obojestransko sodelovanje obeh strani je tako recept za uspešno izvedbo različnih delavnic kot je bila Poletna šola kreativnosti.

Posebna zahvala gre tudi vsem naslednjim zunanjim sodelavcem, prostovoljkam in društvom, ki so skrbeli za aktivnosti v zadnjih dveh tednih:
– prostovoljke (Natalija Žlavs, Klara Pavlič, Lorena Marčič),
– Območno združenje Rdečega križa Slovenske Konjice,
– Društvo Glas živali,
– Zavod Splošna knjižnica Slovenske Konjice
– Frizerski in kozmetični studio B,
– Studio Fakin,
– Društvo Likovnikov in fotografov Slovenske Konjice,
– TIC Slovenske Konjice,
– Retrobjba,
– Društvo tabornikov Rod belega konja Slovenske Konjice,
– Štorkljina hiša,
– Prostovoljno gasilsko društvo Slovenske Konjice.

 

Namen vseh aktivnosti za otroke je bil aktivno spoznavanje lokalnega okolja, ki ga mogoče v šolskih klopeh ne spoznajo in spodbujati kreativnost otrok preko igre in različnih delavnic. Otroci so se tako naučili in izvedeli marsikaj zanimivega, spletlo se je tudi veliko novih prijateljskih vezi. Udeleženci Poletne šole kreativnosti so aktivno preživeli poletne počitnice, tako da lahko polni novih idej ter izkušenj pogumno sedejo  v šolske klopi. Več slik si lahko ogledate tukaj.