Pogovarjali_e smo se o izgorelosti

Po slabih dveh letih od sprejetja projekta nam je uspelo izvesti mednarodni tečaj usposabljanja »Mapica, mapica na steni, povej«!

Zakaj šele po dveh letih? Hja, ves ta čas smo ga prestavljali_e zaradi okoliščin v povezavi z epidemijo. Projekt je bil izveden v sklopu programa Erasmus+ in je potekal na Gorenju pri Zrečah. Vključil je 17 mladih iz Slovenije, Srbije, Slovaške, Makedonije, Moldavije in Gruzije. Tema usposabljanja je bila, kako sistematično naslavljati profesionalni razvoj mladinskih delavcev in delavk ter organizacij, v katerih so te aktivne ali zaposlene. Mladinsko delo je stil življenja, ki vključuje več kot 8-urno dnevno delovno aktivnost, zato so osebe, ki ga izvajajo, velikokrat sklone izgorelosti. Udeleženka iz Makedonije je povedala:

»Mladinsko delo v Makedoniji ni cenjeno, zato se mladi redko odločajo za to. Mi, ki smo del organizacij, pa na drugi strani vložimo ogromno svojega časa, zato nam velikokrat zmanjka energije in motivacije,«

Mladi so spoznali način, kako spremljati svoj profesionalni razvoj, ga načrtovati in ob tem skrbeti za svoje zdravje. Ozavestili so tudi stanje in okoliščine svojih organizacij ter aktualne potrebe mladih iz svojih okolij in držav. Za naslavljanje slednjih so na tečaju usposabljanja zasnovali aktivnosti, ki jih bodo izvedli po vrnitvi v svoje države. Komaj čakamo, da nam sporočijo, kako je uspelo!