Mladinska izmenjava v Italiji

Sredi aprila se je peterica nadobudnih Slovencev odpravila novim dogodivščinam naproti. Naš cilj je bil – dežela Apulija, natančneje Poggiardo, mestece na skrajnem jugu Italije, kjer je teden dni potekala mednarodna mladinska izmenjava Unlock your creativity – Be an Entrepreneur.

Pred odhodom v dobrih tisoč kilometrov oddaljeno ”peto italijanskega škornja” smo imeli različna pričakovanja. Sonce, zabava, pašta, sproščeno vzdušje in druženje, spoznavanje različnih kultur, ustvarjalnosti in podjetništva, … A začelo se ni najbolj obetavno. Obstali smo na letališču v Trevisu, ker je imelo našo letalo zaradi ”tehničnih težav”, kot so nam uspeli pojasniti, zamudo. Ritardo, kot bi rekli Italijani. In to je bila ena prvih novih besed, ki smo se jih skupaj naučili. Na žalost nas je spremljala tudi preostanek poti, saj so v znamenju ”ritarda” minile tudi vožnje z vlaki na jugu Italije. Po razburljivem potovanju smo v poznovečernih urah vendarle prispeli v Poggiardo, kjer smo si, po napornem dnevu, ki se je začel že pred peto uro zjutraj, zaželeli le še počitka in krepčilnega spanca.

Pred nami je bil namreč zanimiv teden. V družbi udeležencev, ki so prihajali še iz Italije, Francije, Bolgarije in Turčije, prostovoljk in zaposlenih v tamkajšnjem mladinskem centru ter kuharice, ki nam je – kot se za državo, v kateri smo bili, spodobi – vsak dan pripravljala italijanske testenine ali pašte, smo preživeti nepozabne dni. Poleg vodenih aktivnost, predavanj in delavnic, ki so bile namenjene spoznavanju in preizkušanju lastne ustvarjalnosti in podjetnosti, smo prosti čas izkoristili še za druge nepozabne dogodivščine. Raziskovali smo Poggiardo in ugotovili, da smo v lepem in turistično zanimivem mestu, obiskali smo tudi obmorske kraje in spoznali ljudi, ki so bili s svojim delom tako ali drugače povezani z idejami naše izmenjave.

Med tednom dni življenja v Italiji smo uživali v sproščenem okolju z veselimi in prijaznimi ljudmi. Spoznavali smo običaje in kulture držav, iz katerih so prihajali naši prijatelji na izmenjavi, seveda pa brez tipične ”govorice” Italijanov – mahanja z rokami – ni šlo. Zabavali smo se ob druženju, sporazumevanju in raziskovanju drugačnega načina življenja.

Dnevi so hitro minevali in že je prišel čas, da Apuliji pomahamo v slovo in se napotimo v našo Slovenijo. Pot domov je potekala brez zapletov, brez ”ritardov” in ko smo stopili na domača tla, smo sklenili, da je bila za nami lepa, zanimiv in pestra izkušnja z nepozabnimi spomini.

 

Mojca Šipek