Mladi iz različnih kultur za trajnostni razvoj

V Skopju je  med 26. majem  in 01. junijem potekalo pripravljalno srečanje za projekt YouMark, ki poteka v okviru  programa  Erasmus +. Glavna tema projekta YouMark je ozaveščanje družbe o  trajnostnem razvoju. Glavnina projekta bo sicer  potekala v septembru, kjer se bodo izvajale delavnice in predstavitve novih idej. Srečanja v Skopju  smo se udeležili predstavniki mladinskih, nevladnih organizacij ter razvojnih agencij  iz različnih držav  in celo iz 4 različnih kontinentov. Na srečanju smo bili tako predstavniki iz Slovenije, Makedonije, Avstralije, Kazahstana, Kirgizistana, Gane, Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Poljske, Turčije in Grčije. Slovenijo sem na  konferenci zastopal  mladinski delavec Jernej Pliberšek iz Mladinskega centra Dravinjske doline. Na konferenci smo se seznanili z vsebino projekta in  se podučili o trajnostnem razvoju. Na srečanju smo se spoznali z osnovnimi načeli, na kateri bi naj temeljil trajnostni razvoj. Ob projektu smo spoznali različne ideje, kako danes zagotoviti trajnejši in boljši razvoj družbe, in predvsem da se zagotovi kvalitetnejše življenje  širše  družbe in ne samo posameznikov, ki jih zanima samo hitri zaslužek in se ne ozirajo na okolje v katerem živimo. Poseben poudarek je bil tako tudi na okoljskem oziroma  ekološkem dejavniku pri razvoju, na katerega večkrat pozabljamo, kljub nenehnim opozorilom okoljevarstvenikov, da je še vedno preveč vseh oblik onesnaževanja.

Karizmatični vodja projekta se je čez celotno srečanje držal kratkega a še kako močnega sporočila, ki se je glasilo B+ (be positive). Za organizacijo je bilo super poskrbljeno, vsak dan po večerji smo  tako lahko udeleženci spoznavali čudovito mesto Skopje, ki se sicer obnavlja v okviru projekta “Skopje 2014” in še ni dokončano (novi spomeniki, prenovljene stavbe). Vendar veliko lokalnega prebivalstva nasprotuje tej glamurozni prenovi, saj gre za zelo drag in po mnenju nekaterih tudi povsem nepotrebni prenovi.

Zanimivi gosti na predavanjih  kot na primer bivši Makedonski minister za finance in predstavnica kadrovske službe v avtomobilskem koncernu Toyota, so predavali o oglaševanju, trgovini, svetovnih financah, ekonomiji  in oglaševanju na družabnih omrežjih . Srečanje je potekalo v prijetnem  in sproščenem vzdušju zaradi predstavnikov različnih kultur, ki so vsak po svoje predstavili delo z mladimi. Azijska predstavnika na konferenci (Kazahstan, Kirgizistan), sta tudi prinesla za pokušino tradicionalne jedi iz za nas zelo oddaljenih in povsem neznanih krajev, ter nam na  kratko predstavila države z promocijskimi filmčki dežele iz katerih prihajata. Nad naravnimi lepotami Kazahstana in Kirgizistana smo bili zelo pozitivno presenečeni, saj smo ob pogledih neskončnih pokrajin in raznolikega površja ostali dobesedno brez besed. Vsak dan po večerji je sledilo druženje in večerni sprehod po mestu, z obiskom lokalnih barov in lokalov, ki jih v Skopju ne manjka.:)

Konferenca je tako minila hitro in aktivno in že se veselim naslednjega srečanja, ki bo potekalo ob Ohridskem jezeru v septembru.