Konferenca v Franciji

Seminar Final DestY-E-Nation (Strasbourg, Francija, 26. – 30. november 2014)

Final DestY-E-Nation je bil tretji in zaključni del projekta ItinirarY-E-N, ustvarjenega z namenom, da bi mladi začeli govoriti o pojmih socialne izključenosti in vključenosti, in skupaj ustvarjali družbo, kjer se vsak posameznik počuti vključenega. To pomeni, da smo stremeli za svetom, kjer vsak mlad človek živi v okolju, ki mu dopušča svobodno izražanje svojega mnenja in svojih idej, ne glede na dejavnike, kot so rasa, spol, spolna usmerjenost, morebitna invalidnost ali druge bolezni…

2014-11-28 14.44.32

V začetku avgusta sem se udeležila druge pripravljalne konference v Gdansku na Poljskem (prva je bila spomladi v Armeniji), kjer smo se seznanili s teoretičnimi pojmi in metodami. Kratek, ampak intenziven seminar v Strasbourgu, kjer smo bili nastanjeni na navdihujoči lokaciji nasproti Evropskega parlamenta, pa je bil namenjen konkretnim dejanjem, pogovorom z evropskimi poslanci in drugimi visokimi uradniki Evropske Unije, in izmenjavi učinkovitih praks za delo z mladimi ljudmi.

Kljub temu, da sem bila med mešano družbo udeležencev iz dvanajstih držav ena izmed najmlajših in najmanj izkušenih na področju dela z mladino, je bilo okolje v Evropskem mladinskem centru odprto za ideje vsakega udeleženca. Poleg veliko praktičnega znanja o socialni izključenosti in vključenosti, sem se naučila ogromno o delovanju evropskih organov, možnostmi mladih za zaposlitev v Strasbourgu in konkretnih problemih izključenosti mladih tako v Franciji kot v celotni Evropski Uniji. Obiskali smo, na primer, nevladno organizacijo La Station, ki si prizadeva za pravice homoseksualcev in transseksualnih oseb. Konkretni problemi gejev in lezbijk, za razrešitev katerih se prostovoljci v La Station borijo, so me pretresli in obenem navdihnili, da se tudi sama začnem prostovoljno udejstvovati na področju zatiranih socialnih skupin. Na družbene probleme ne bi smeli gledati tako splošno, ampak je pomembno, da se osredotočimo na posamezne probleme.

10632887_10152899426646948_1903317275627975105_n2014-11-28 12.21.46

V mesecu po prihodu iz konference sem se aktivirala na prostovoljskem področju – v ljubljanski osnovni šoli pri učenju nekajkrat na teden pomagam otrokom imigrantov in romom. Na seminarju sem pridobila sem veliko uporabnih kompetenc – npr. znanje o socialnih in človekovih pravicah, načine poučevanja mladih ljudi o le-teh – in najpomembneje, še okrepila svojo sposobnost sprejemanje “drugačnih”.

Udeležbo na evropskih projektih priporočam vsem vedoželjnim mladim, saj so pogovori z ljudmi širom Evrope in diskutiranje o problemih in njihovih možnih rešitvah, nadvse navdihujoče za izobraževanje in ustvarjanje kariere. Je korak iz cone udobja, iz vsakdanje rutine, obenem pa tudi možnost, da vidite Evropo in spoznate nove ljudi.

Zapisala udeleženka Eva Medved