Podobe iz sanj


Podrobnosti dogodka


V petek, 5. novembra, ob 20. uri bomo v prostorih MC Patriota otvorili razstavo z naslovom ‘Podobe iz sanj’.

To je projekt Taje Rihtaršič in Vite Kovše, ki ju skupno umetniško izražanje veže že od otroštva. Taja je v času študija bogatila in razvijala svoj opus poezije, ki je bil stilsko blizu tudi Vitinim ustvarjalnim idejam. Zato sta se po letih medsebojnega spodbujanja pri umetniških idejah ter stvaritvah odločili za sodelovanje. Njuna ideja je predstaviti povezavo poezije in likovne umetnosti v celoviti podobi. Njuni izdelki zajemajo različne zvrsti in tematike poezije z dinamičnimi in domišljijskimi vizualnimi podobami. Skupno umetniško izražanje Taje in Vite, ki se odraža v izdelkih projekta ‘Podobe iz sanj’, je šele v začetni fazi. Njun cilj je nadaljnje umetniško raziskovanje različnih likovnih in pesniških stilov ter hkrati usklajevanje in iskanje skupnega sloga ustvarjanja.

Nekaj o Viti:
Risanje in igranje klavirja sta dve vrsti umetnosti, ki Viti že od nekdaj bogatita življenje – tako v prostem času kot tudi v profesionalnem življenju. Uživa pri ustvarjanju v vseh likovnih tehnikah, trenutno pa največ časa posveča risanju portretov in tihožitij. V zadnjem času je začela podrobneje odkrivati tudi digitalno likovno umetnost, ki jo med drugim raziskuje preko projekta ‘Podobe iz sanj’.

Nekaj o Taji:
Že od nekdaj uživa v literaturi, tako prozi kot poeziji. Pod mentorstvom Borisa A. Novaka je v sklopu seminarja ‘Kreativno pisanje’ spoznavala pesniške oblike, na koncu pa se je najbolj našla v prostem verzu. Navdihujejo jo lepota ljudi, trenutkov in predvsem besede. Vedno si je želela svojo poezijo videti tudi skozi katero drugo umetnost, kar pa se je v sodelovanju z Vito in projektom ‘Podobe iz sanj’, tudi uresničilo.