Dokumentarni film Khatte – izbira svobode


Podrobnosti dogodka


Mladinski center Dravinjske doline v sklopu vsebinskega stebra Patriot v petek, 25. novembra, ob 20. uri vabi na ogled dokumentarnega filma o življenju uličnih otrok na ulicah Katmanduja v Nepalu.

Film spremlja skupino uličnih otrok, ki pripovedujejo o svojih izkušnjah in razmišljanjih. Režiser in snemalec Miha Mohorič, poskuša zajeti presečišče med družbo in posamezniki, njihov način borbe za preživetje ter se sprašuje o tem, ali je sožitje sploh mogoče ali pa gre za izkoriščanje človeške bede v dobrodelne namene.

Kakšno je njegovo spoznanje? Ali otroci sprejmejo pomoč, zatočišče, varnost, hrano ali raje izberejo svobodo ulice? Vse to in še več v dokumentarnem filmu Khatte, Mihe Mohoriča.

Po ogledu dokumentarnega filma, ki bo v prireditveni dvorani Patriot in traja 55 minut, bo sledil pogovor z režiserjem, Miho Mohoričem, ki je inženir multimedije in antropolog po izobrazbi in se posveča predvsem filmski obravnavi tistih družbeno-kulturnih tematik, ki prepogosto ostajajo skrite ali prezrte. Je tudi ustanovitelj organizacije HiddenWords, okoli katere so zbrani mladi entuziasti, ki odkrivajo zgodbe na potovanjih po odročnih predelih sveta, in soustanovitelj Mednarodnega filmskega festivala v Kranjski Gori.

Khatte is a documentary film about long-term street children, living in Kathmandu and two protagonists. First one is ex street kid Sushil Babu Chetri and second one is Lalit Shasi who runs non-government organization for children in need. Sushil is making street theater with street children on the street, trying to show alternative ways how to help them, but his task turns out not to be as easy as it seems. Lalit, despite the fact that there are no street kids in his orphanage, wants to safe three street kids from the street by giving them bed, food and safety. He faces rea lity of the street while struggling to convince children to choose safety instead of freedom of the street.