Je to sploh resnično?

Preko ERASMUS+ programa v sodelovanju z Mladinskim centrom Dravinjske doline sem dobila enkratno priložnost, da se udeležim usposabljanja »Promoting Sustainable Living«  ne temo trajnostnega razvoja v ASHA centru, ob idiličnem gozdu Dean. Pred odhodom sem pričakovala veliko novega znanja in eno lepo, novo izkušnjo.

No, pa sem dobila še mnogo, mnogo več. Že prvi, nočni, pogled na ASHA center je bil neverjeten. »Je to sploh resnično?«, je bila moja prva misel. Toliko detajlov, lepote v vseh pomenih besede in dobre energije na enem mestu še nikdar nisem občutila.

Andrew in Lucy, ki sta nas vodila skozi teden, sta bila ena izmed boljših facilitatorjev, kar sem jih imela v svojem življenju – pa naj se sliši še tako klišejsko. V enem samem tednu sem pridobila ogromno novega (in uporabnega) znanja o biodinamični samooskrbi, spoznala obliko skupnosti ljudi s posebnimi potrebami Grange Village, kot jo v Sloveniji ne poznamo, prvič poizkusila jutranjo jogo, plesala na polno luno (»five rhythm dance«), vrtnarila, izvedela več o aktivnem poslušanju in empatiji, obiskala Stroud in Gloucester, se sprehodila po navdihujočem gozdu Dean, iz koder so inspiracijo za svoja dela črpali nekateri angleški literarni velemojstri kot so Jane Austin, J. R. R. Tolkien in J. K. Rowling … Ter »last but not least«, spoznala 32 neverjetnih ljudi, s katerimi sem se s težavo in solzami v očeh na koncu poslovila v upanju, da se kmalu zopet srečamo. Veliko aktivnosti je zahtevalo delo s samim seboj, našimi ponotranjenimi prepričanji in čustvi, kar mi je bilo še posebej všeč. Veliko časa smo posvetili poglabljanju vase, opazovanju in navsezadnje tudi spreminjanju, našega odnosa do narave, sočloveka in skupnosti.

Ko poskušam zbrati misli, ki bi opisale celotno izkušnjo, mi je toplo pri srcu, a hkrati vse zelo težko ubesedim. Enostavno ASHA je v tednu dni, na nek, meni še nepoznan način, postala moj dom. Ljudje, ki sem jih tam poznala, pa moja družina.

Je zgodba, ki jo enostavno moraš doživeti, da jo lahko razumeš. (I. D.)trajnostni_razvoj_asha-17