Dijaki na praksi + mladinski center = Zimska šola kreativnosti

Mladinski center Dravinjske doline je v letu 2009 začel z izvajanjem projekta Šola kreativnosti. Projekt je bil osnovan s podporo evropskih prostovoljcev, ki so preko priprave različnih aktivnosti, ki so jih pripravili za otroke iz lokalne skupnosti, pridobivali pomembne organizacijske kompetence.

Foto: arhiv MCDD – Prva šola kreativnosti.

Drugi cilj akcije je predstavljal odgovor na potrebo lokalne skupnosti: organizirano varstvo za šoloobvezne otroke med počitnicami. Zadnji cilj projekta je predstavljanje prostočasnih aktivnosti, ki so na razpolago otrokom v lokalnem okolju.

Projekt se je v poletnih mesecih leta 2009 odlično obnesel in dosegel še več ciljev. Tako so mladinski delavci v Mladinskem centru Dravinjske doline projekt nadgradili in ga kot model za pridobivanje animatorskih sposobnosti ter organizatorskih kompetenc ponudili tudi lokalnim prostovoljcem. Tekom let je projekt zaradi prenehanja izvajanja gostiteljstva Evropske prostovoljne službe izgubil mednarodno dimenzijo, a se je nadgradil na drugih področjih.

 

Foto: arhiv MCDD – Zadovoljna dijakinja v času opravljanja obvezne prakse.

Od leta 2009 so v Mladinskem centru Dravinjske doline zabeležili 16 mladih lokalnih prostovoljcev, ki so se preizkusili v pripravi programa šol kreativnosti. Le ta se je iz poletne različice razširila na izvajanje tudi med jesenskimi, zimskimi in pomladnimi počitnicami. V letu 2015 pa so v Mladinskem centru Dravinjske doline v sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje naredili še korak naprej. 2 dijaka sta aktivno sodelovala pri pripravi idejne zasnove Zimske šole kreativnosti 2015 in tudi prevzela odgovornost za izvajanje le te. Rezultat je bil odličen, zadovoljstvo pa je vidno na vseh straneh (mladinski center, dijaka, srednja šola, otroci, starši, lokalna skupnost).

 Takole pa je projekt opisal eden od dijakov:

“Konec počitniškega tedna, je Mladinskem centru Dravinjske doline potekala Zimska šola kreativnosti 2015. Z otroki smo bili v športni dvorani, kjer smo igrali nogomet, črnega moža, lepljive muhice… z nami je bila tudi Karmen Kotnik iz Jay dance studia. Otroci so ob plesu zelo uživali. Bili smo pa tudi v studiu Fakin, kjer so se otroci fotografirali in izvedeli nekaj več o fotoaparatih ter fotografiranju. V popoldanskih urah smo z otroki risali in igrali namizne igre.

Foto: Arhiv MCDD – Otroci predstavljajo svoje ideje za nove športne igre.

Drugi dan so otroci spoznali skavte in z njimi iskali zaklad. Spoznali so se tudi z gusarsko tematiko, ter si naredili gusarske sablje in kape. Spoznali so tudi gasilce PGD Slov. Konjice in njihovo delo. Ogledali so si gasilska vozila od zunaj in od znotraj, prav tako so si ogledali še gasilski muzej. V popoldanskih urah smo z otroki igrali namizne igre, ustvarjali  in risali.”

Foto: Arhiv MCDD – Gasilci so kul.

Mladinski center Dravinjske doline bo z izvajanjem pojekta nadaljeval tudi v prihodnje.