10 let Mladinske Mreže MaMa

Zavod Mladinska mreža MaMa (Mreža MaMa) letos praznuje 10. obletnico delovanja. Ustanovljena je bila leta 2005 na pobudo organizacij, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov. Cilj združenja mladinskih centrov v Mrežo MaMa je že ob ustanovitvi bilo združevanje organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko mladih. Glavni namen delovanja je zastopanje skupnih interesov, medsebojno sodelovanje in povezovanja mladinskih centrov ter aktivno soustvarjanje mladinske politike. Mladinski centri so začutili potrebo po združevanju in sodelovanju ter skupnem nastopu v mladinskem sektorju. Z ustanovitvijo Mreže MaMa so dobili mrežno organizacijo, ki zastopa in zagovarja njihove interese. Sprva je bila Mreža MaMa neprofesionalna organizacija, ki se je v zadnjih letih razvila do točke, da zagotavlja profesionalne zaposlitve in nudi strokovno podporo in pomoč mladinskim centrom (njenim članicam) in mladinskim delavcem. Danes šteje Mreža MaMa že 44 članic iz vse Slovenije, iz vseh statističnih regij. Tudi Mladinski center Dravinjske doline je včlanjen v krovno organizacijo mladinskih centrov.

Ob obletnici pripravljajo številne aktivnosti, med drugimi teden mladinskih centrov, natečaj za naj prostovoljca/-ko mladinskega centra, naj fotografijo in naj zgodbo, s katerimi želijo povečati prepoznavnost vloge mladinskih centrov in njihovega dela. Praznovanje obletnice bo potekalo v Celjskem mladinskem centru, 17.9.2015, obletnice pa se bosta udeležila bivša direktorja, Uroš Skrinar in Patricia Čular ter direktor Urada za mladino RS, mag. Peter Debeljak. Skupaj z aktualno direktorico mag. Majo Hostnik bodo namenili nekaj besed prihodnosti in predvsem preteklosti mladinskega delovanja.  Na dogodku bo potekala tudi prestavitev Strategije razvoja mladinskih centrov Mreže MaMa in druženje od kulturno-umetniškem programu.

Teden mladinskih centrov

V tednu med 14. in 20. septembrom se bo odvijal Teden mladinskih centrov, katerega cilj je promocija mladinskih centrov in mladinskega dela in izpostaviti pomen dela, ki ga opravljajo, tako za lokalno skupnost kot tudi na nacionalni ravni. V tem tednu bodo po mladinskih centri po Slovenije potekali številni dogodki in aktivnosti.

Več o programu si lahko preberete tukaj.

Natečaj za naj prostovoljca/ko fotografijo in zgodbo

Mreža MaMa razpisuje tudi natečaj za najboljšo fotografijo s tematiko dogajanja v mladinskih centrih, najboljšo zgodbo povezano z delom mladinskih centrov ter za naj prostovoljca/ko mladinskega centra. Z natečajem želijo motivirati in spodbuditi komunikacijo ter prenos dobrih praks med mladinskimi centri.

Rok za prijave je do 14.9.2015.

Prijavnico in podrobnejše informacije o natečaju najdete tukaj.